Studiu Evolutia cererii pentru proprietătile de lux din nordul Capitalei

22-10-2014

În care este vorba despre motivele pentru care în week-end, în parcul Herăstrău, se vorbesc din ce în ce mai mult alte limbi decât româna.

 Dacă te duci, în week-end, la o plimbare în parcul Herăstrău – intrarea dinspre Șoseaua Nordului –auzi (aproape) toate limbile vorbite în Uniunea Europeană, printre care È™i româna. Este normal, pentru că în imobilele rezidenÈ›iale construite în ultimii ani în zonă locuiesc preponderent străini, potrivit unui studiu realizat de agenÈ›ia imobiliară Nordis, specializată pe intermedieri È™i investiÈ›ii imobiliare în partea de nord a Capitalei.

Imobilele din zona Șoseaua Nordului – Parcul Herăstrău sunt construite începând cu anul 2003 È™i poartă amprenta luxului: vilele È™i apartamentele noi scoase la închiriere se bucură de finisaje de calitate superioară È™i sunt dotate cu mobilier È™i echipamente de ultimă generaÈ›ie.

Doar 15% din chiriaÈ™ii care s-au mutat în ultimii doi ani în apartamente în această zonă selectă sunt români, restul fiind străini. „În 2013 È™i 2014, cererea de apartamente pentru închiriat venită din partea expaÈ›ilor a crescut vizibil. Majoritatea cererilor din zonă vizează apartamente de trei camere cu bugete între 1.000 euro/lună È™i 1.500 euro/lună. Există însă diferenÈ›e între cele două categorii de clienÈ›i, români È™i străini. Bugetele clienÈ›ilor români sunt în jur de 1.000 de euro/lună, pentru apartamente nemobilate de trei sau chiar patru camere, în timp ce expaÈ›ii au bugete cuprinse între 1.500 euro/lună È™i 2.500 euro/lună”, declară Emanuel Postoaca, General Manager al Nordis ­

Străinii încheie mai multe contracte de închiriere în zona Șoseaua Nordului- Herăstrău, având o rată mai mare de conversie între cei care doresc această zonă È™i cei care se vor È™i muta în această zonă. IniÈ›ial, în procesul de căutare de apartamente pentru inchiriere în această zonă selectă ponderea românilor -este mai mare, de 40%, dar la final, la semnarea de contracte rămân doar 15% din total, potrivit analizei Nordis.

Pe piaÈ›a achiziÈ›iilor de apartamente situaÈ›ia este însă total diferită, românii sunt cei care achiziÈ›ionează preponderent proprietăți în această zonă, doar circa 10% din cumpărători fiind străini.

„Față de perioada 2006-2008, când ponderea de investitori versus cumpărători end-user era de 40%-60%, acum s-a schimbat la 20%-80%. Aceasta situaÈ›ie este o consecință a scăderii uÈ™oare a randamentului investiÈ›iilor, ca urmare a scăderii chiriilor față de perioada de boom imobiliar ÅŸi a dorinÅ£ei noastre, a românilor, de a fi obiÈ™nuiÈ›i să fim proprietari”, estimează Emanuel Postoacă, General Manager al Nordis .

Și alte zone din jurul lacului È™i parcului Herăstrău încep să fie atractive pentru dezvoltatorii imobiliari. Unul dintre cele mai recente exemple în acest sens este decizia dezvoltatorului Grup Volumetric din Spania de a edifica un proiect pilot, un condominium de 12 apartamente, pe Bulevardul Ficusului, cu o investiÈ›ie totală (teren plus construcÈ›ie) de 1,55 milioane de euro.