Casele ecologice

26-08-2014

Casele ecologice sunt mai debgrabă o curiozitate pentru piaÈ›a imobiliară din ziua de azi, deÈ™i ele au fost unele dintre primele metode de construcÈ›ie ale omului. Cu toate acestea, numărul celor interesaÈ›i pare să fie suficient de mare incat să încurajeze câÈ›iva investitori să plănuiască întregi cartiere de case din chirpici, paiantă, baloÈ›i de paie È™i alte metode tradiÈ›ionale de construcÈ›ie. Pentru a fi eficiente însă, după normele actuale, precum È™i neproblematice, casele ecologice trebuie să respecte anumite criterii de construcÈ›ie.

Casele ecologice: preconcepÈ›iile sunt depășite de performanÈ›ele tehniceCasele ecologice se pot construi din orice material natural, de preferință din cel aflat cel mai aproape de locul construcÈ›iei. Pot avea o multitudine de forme È™i nu există o limitare pentru dimensiunea casei, în lume există chiar blocuri din baloÈ›i de paie. Structurile sunt considerate sănătoase, ecologice È™i rezistente, deÈ™i mulÈ›i încă asociază ideea de casă ecologică cu sărăcia din zonele rurale.

„Casele ecologice nu sunt mai prejos față de cele de beton. Din contră, sunt mai rezistente la cutremur, rezistă până la două ore la temperaturi de 2.000 grade Celsius înainte ca pereÈ›ii să ia foc È™i sunt mai sănătoase. Iar pentru cei care folosesc proiecte bune È™i respectă regulile, este posibil ca locuinÈ›ele lor să nu aibă nevoie de îmbunătățiri mai des decât ar avea o casă de beton”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ioan Nemes, specialist în domeniu È™i deÈ›inător al brandului Natural Home4U.

Umezeala este cea care poate ridica cele mai multe probleme, în cazul locuinÈ›elor ecologice. Tocmai de aceea, clienÈ›ii, împreună cu constructorii lor, trebuie să aleagă un loc cât mai înalt sau să aÈ™eze construcÈ›ia pe o fundaÈ›ie de beton È™i, pe cât posibil, la soare.

„AÈ™ezarea la soare nu este o problemă pentru că o casă ecologică nu se încinge la soare. Chirpiciul, de exemplu, este un material cu o capacitate uriașă de termoizolare. Caracteristica lui este aceea că primeÈ™te căldura cu greutate È™i o cedează greu, ceea ce asigură veri răcoroase È™i ierni călduroase”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Virginia MareÈ™, constructor case ecologice Natural Construct.

Proprietarii caselor ecologice trebuie să acorde o atenție sporită riscului de inundație

De asemenea, proprietarii trebuie să aibă posibilitatea de scurgere a apei. Pentru a fi siguri că nu există niciun pericol pentru casa lor, este nevoie de studii amănunÈ›ite. Un studiu geotehnic de exemplu este recomandat înainte de construcÈ›ie pentru a afla care este natura solului. Acest lucru nu doar că va oferi constructorului o idee clară despre ce materiale trebuie folosite, dar aÈ™a poÈ›i afla cu certitudine dacă sunt necesare lucrări de consolidare a solului sau dacă pânza freatică este periculos de aproape de suprafață.

„Este important pentru proprietar să È™tie dacă există un baraj sau un dig în amonte, să afle dacă zona este inundabilă, să cunoască structura solului È™i dacă există riscul unor alunecări de teren. Acest lucru este valabil È™i pentru casele din beton. Doar aÈ™a se poate dimensiona corect viitoarea fundaÈ›ie È™i se pot întocmi documentele necesare obÈ›inerii autorizaÈ›iei de construcÈ›ie”, continuă Virginia MareÈ™.

Cei mai scrupuloÈ™i dintre proprietarii caselor ecologice caută È™i mediul înconjurător fără cusur

Cei care vor să îÈ™i construiască o casă ecologică pot fi interesaÈ›i È™i de mediul înconjurător. Pentru cei mai scrupuloÈ™i dintre aceÈ™tia, specialiÈ™tii recomandă să fie atenÈ›i la sursele locale de poluare chimică, nivelul poluării sonore, surse de radiaÈ›ii nucleare, linii de înaltă tensiune, gropi de gunoi în proximitate, aeroporturi sau rute aeriene care traversează zona ori È™ine de cale ferată.

„O categorie aparte o reprezintă zonele cu risc seismic, unde recomand construcÈ›ia de case ecologice cu baloÈ›i de paie, nu pământ. Paiele sunt mai flexibile, dar trebuie notat faptul că o construcÈ›ie din chirprici este oricum mai rezistentă la cutremure decât o casă din beton”, arată Ioan Nemes.

Normele aflate în vigoare garantează o durată de viață de 20 de ani pentru casele din chirpici, dar constructorii spun că în realitate, o casă bine întreÈ›inută poate depăși o durată de viață de 70 de ani. TotuÈ™i, legea cataloghează casele de chirpici drept construcÈ›ii riscante, motiv pentru care prima de asigurare obligatorie este cu 50% mai mică decât în cazul locuinÈ›elor standard, ajungând la 10 euro/an.